Τεχνική εξάρτηση
Όταν κατασκευάζουμε την ιστοσελίδα μας (website), συνήθως κάνουμε μια συζήτηση με το συνεργάτη μας, ο οποίος θα την υλοποιήσει, σχετικά με τις ανάγκες μας.
Και είναι ακριβώς αυτές οι ανάγκες που θα καθορίσουν την τεχνική προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε.
Με άλλα λόγια, η τεχνολογία ή οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, διαφέρουν κατά περίπτωση, και από αυτές εξαρτάται η μετεξέλιξη και η πορεία της ιστοσελίδας μας.
Από αυτές εξαρτάται, δηλαδή, ο χρόνος ζωής της ιστοσελίδας μας με τη μορφή και λειτουργικότητα που συμφωνήσαμε.
Τεχνολογική εξέλιξη
Κατασκευάσαμε, λοιπόν, την ιστοσελίδα μας και διάγουμε, εν γένει, ως σωστοί και ευυπόληπτοι επιχειρηματίες. Εκμεταλλευόμαστε τις παροχές της στο έπακρο και ευημερούμε αισιοδοξώντας.
Φροντίσαμε ακόμα και για την οχύρωση και κατοχύρωση της καλής της απόδοσης και λειτουργίας, εκτελώντας τις απαραίτητες εργασίες βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης.
Ακόμα και τα περιβόητα social media επιστρατεύσαμε, για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη μισθοδοσία του αξιομακάριστου προσωπικού μας. Και δεν έχουμε κανένα παράπονο. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου.
Ενα πρωινό, ο αξιότιμος κύριος developer που κατασκεύασε αυτή την καταπληκτική ιστοσελίδα, λαμβάνει μια ενημέρωση που εξηγεί ότι οι μηχανές αναζήτησης πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ορισμένα θέματα, και φυσικά αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για τις ιστοσελίδες που κατασκευάστηκαν έως τώρα.
Θα χρειαστούν τροποποιήσεις. Έχουμε χρόνο όμως. Ίσως βρεθεί μια λύση έως ότου μπουν σε εφαρμογή οι αλλαγές. Ο developer αποφασίζει να μη μας ενοχλήσει αυτή τη φορά.
Το ένα φέρνει τ'άλλο...
Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο developer λαμβάνει άλλη μια ενημέρωση από την εταιρεία που κατασκευάζει την κύρια γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιήσαμε για την ιστοσελίδα μας.
Η ενημέρωση αναφέρει ότι λόγω των νέων εξελίξεων ως προς τις μηχανές αναζήτησης, επισπεύδεται η απελευθέρωση της νέας έκδοσης της γλώσσας προγραμματισμού, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το στάδιο δοκιμών καλής λειτουργίας της έως ότου γίνουν οι αλλαγές που προτείνουν οι μηχανές αναζήτησης.
Η ενημέρωση όμως συνεχίζει ότι η νέα έκδοση, θα περιλαμβάνει και διορθώσεις ασφαλείας.
Όλοι οι εξυπηρετητές (servers) που τη χρησιμοποιούν, θα χρειαστεί να κάνουν οπωσδήποτε τη μετάβαση στη νέα έκδοση, καθώς έχει παρατηρηθεί νέο κύμα hacking!
H έκδοση που χρησιμοποιείται τώρα, ίσως χρειαστεί να παύσει να υποστηρίζεται λόγω υψηλού κινδύνου.
Φυσικά, ακολουθούν όλες οι ανάλογες εταιρείες με αντίστοιχες ενημερώσεις, και εν τέλει, βρισκόμαστε εν όψει μιας εντελώς νέας πραγματικότητας.
Δε θα αργήσουν να ανταποκριθούν και οι εταιρείες που κατασκευάζουν τους φυλλομετρητές μας (browsers). Σύντομα θα ανακοινωθούν οι νέες εκδόσεις.
Και τι γίνεται με τη συμβατότητα;
Πολύ καλή ερώτηση.
Φυσιολογικά, όταν απελευθερώνεται η καινούργια έκδοση κάποιου λογισμικού (software), αυτό δε σημαίνει την παντελή κατάργηση της προηγούμενης. Συνήθως, διατηρείται η υποστήριξη δυο εκδόσεων προηγούμενων από την τρέχουσα.
Η παλιότερη απομακρύνεται σιγά σιγά, αφού κυκλοφορήσει η νεότερη. Έτσι, συνεχίζουν να υποστηρίζονται έως και δύο παλιότερες εκδόσεις.
Εδώ όμως, προκύπτουν δυο ουσιαστικά προβλήματα.
Ο χρόνος ζωής του Software σήμερα
Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις της τεχνολογίας είναι ιλιγγιώδεις, μαζί με τις ανάγκες των καταναλωτών.
Οι αλλαγές στο τοπίο δίνουν και παίρνουν, με νέες εκδόσεις λογισμικού να απελευθερώνονται στην αγορά ακόμα και σε διαστήματα μερικών μηνών. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για αυτό:
- Επίλυση προβλημάτων ασφαλείας
- Επέκταση εδραιούμενων πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται πειραματικά
- Κάλυψη αναγκών των χρηστών (προγραμματιστών) αλλά και των πελατών τους (εσείς)
- Παροχή περισσότερων δυνατοτήτων από ότι το οποιοδήποτε ανταγωνιστικό λογισμικό
Με λίγα λόγια... μια αέναη μάχη ισχύος!
Ο ανθρώπινος παράγοντας
Ταυτόχρονα, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη ότι το κάθε κομμάτι λογισμικού παράγεται από ανθρώπους. Ατελείς από πολλές απόψεις. Είναι φυσικό επακόλουθο, το έργο που παράγεται από ατελείς ανθρώπους, να είναι κι αυτό ατελές με τη σειρά του.
Κι έτσι, φτάνουμε στο λόγο για τον οποίο υπάρχουν οι αναβαθμίσεις. Εξέλιξη και αγώνας προς την τελειότητα. Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας.
Σωστά;
Το αναπόφευκτο
Κάποια μέρα, χτυπάει το τηλέφωνο στην επιχείρησή μας. Στην άλλη πλευρά της γραμμής, μια φωνή μοιάζει να προσπαθεί να μας πουλήσει νέα ιστοσελίδα. Μα έχουμε ιστοσελίδα!
Μια στιγμή όμως! Η φωνή είναι πολύ γνώριμη. Είναι ο developer της ιστοσελίδας μας. Προσπαθεί με φωνή τραγική να μας εξηγήσει ότι αναπόφευκτα χρειαζόμαστε νέα ιστοσελίδα. Οι λόγοι, λέει, είναι πολλοί και σημαντικοί.
Θα τον ακούσουμε;
Πολλές φορές όμως, είναι ευκολότερο να διατηρούμε μια κατάσταση σταθερή, συντηρώντας την υπάρχουσα ιστοσελίδα σε καλή λειτουργία. Κι ένας developer το προτιμά. Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να προκαλέσει από μόνος του μια ριζική αλλαγή.
Ίσως θα πρέπει να τον ακούσουμε...
Είναι για το καλό μας;
Ίσως ακόμα και να τα γνωρίζουμε όλα αυτά και να εμπιστευόμαστε την κρίση του. Αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας;
Αν πρόκειται για τον υπάρχοντα συνεργάτη μας, ναι. Αν το τηλεφώνημα έρχεται από μια άλλη εταιρεία, καλό θα είναι να συμβουλευτούμε τον τρέχοντα συνεργάτη μας, να κάνουμε μια δική μας έρευνα και να αποφασίσουμε με γνώση.
Branding Refreshment
Υπάρχει λοιπόν και η πιο ευχάριστη περίπτωση, όπου ο developer ενδιαφέρεται για την ευημερία της επιχείρησής μας, γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει να έχει μια υγιή συνεργασία μαζί μας.
Έτσι, αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας, ίσως το τηλεφώνημα να προτείνει μια βελτίωση ή αλλαγή που θα δώσει μια νότα φρεσκάδας στην επιχείρησή μας.
Οι πελάτες μας και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας χαίρονται όταν βλέπουν μια συνεχώς βελτιούμενη υποδομή από την πλευρά μας. Αυτό σημαίνει ότι ασχολούμαστε με τις ανάγκες τους. Επίσης, εξαλείφει κάθε υπόνοια ότι ίσως να λειτουργούμε με προχειρότητα. Μια καλογυαλισμένη υποδομή, σημαίνει μια έγκυρη επιχείρηση.
Ασχοληθείτε, λοιπόν, κι εσείς με την ιστοσελίδα σας, όσο χρειάζεται για να προκύψει ένας ικανοποιημένος πελάτης. Σας συμφέρει!